zondag 1 november 2009

Eend of woerd, wat is de schoonre?

Opvallend deze week was onder andere en onder meer het schone weer (schone uitspreken met een zachte G, aub). Ook waren en zijn memorabel de al dan niet naar Brusselgeruchten over JEEPEEBEE. Puur uit eigen belang hopen de heren dat doorgaan zal gaan plaatsvinden, zodat HH zijn vice-opperbrildrager-te-Capelle kan omzetten in presidentschap. Maar ja. Afwachten het is. Terugkomend op het weer; voor de voet-en beenoefening leek het een uitstekende week te worden dus hoepla en naar buiten. HF dacht ergens in een boek iets gezien te hebben en opteerde voor de kamsalamanderroute bij Schoonrewoerd. Een eerder door de HH bewandeld geheel, maar niet als zodanig beschreven. Een ander had dit wel gedaan en voor diens wetenswaardighedengeheel plaatsen we gaarne de volgende link:

http://www.zuidhollandslandschap.nl/images/routes/docs/kamsalamanderroute.doc?phpMyAdmin=9b208ca714b8922c3e4137a8e0fcef37&phpMyAdmin=c9e9e41c082f45c945b548beb1bb4195

Waarschijnlijk de langste link tot nu toe, dus proberen maar, zouden we durven aanbevelen. Zoals u allen uiteraard uit de geschiedenisboeken weet, is de waarde van de kamsalamander voor Leerdam en omgeving absoluut niet te vergelijken met de waarde van de ooievaar voor de Residentie. Desalniettemin parkeerden we de auto van HH, na enig dralen, bij de dagwinkel. We zeiden de winkel dag en gingen richting de dichtsbijzijnde hoogstamboomgaard. Voordat we daar mochten gaan kijken, werden onze netvliezen beroerd door een kleuterschool waar de plaatselijke bromsnorren blijkbaar een opfrissingscursus kregen. Na de prachtige boomgaard ontwaarden we een in onze toch ietwat verdwaalde ooievaar. Van onszelf wisten we eigenlijk wel zeker dat we niet in de wirwar waren. Hierdoor gesteund gingen we naar een wiel dat al sinds 1573 in een identiteitscrisis verkeert. Minstens drie namen luistert het wiel naar; wij houden het op het Wiel van Bassa en daarmee basta. En daarom de Diefdijk op richting Leerdam. We wildem graag in alle rust genieten van de mooie vergezichten en dergelijke maar werden regelmatig gestoord. Met name door verschillende voertuigen van telkens het zelfde bedrijf. Naar onze mening was er duidelijk sprake van zeer nutteloos heen en weer gerij, zodat het bedrijf niet van Vulpen maar van Rijpen zou moeten heten. Foei en schande. Veel tijd om er verder bij stil te staan kregen we niet, want het was opletten geblazen. En troep jagers kwam ons tegemoet en het rare was dat ze enigzins opgejaagd leken. De reden werd even later duidelijk. Een aantal bloeddorstige schapen stierde over de dijk achter ze aan. Na korte tijd hoorden we schoten........... Op dat moment bevonden de heren zich op de Donkere Kade, alwaar het HF te veel werd en er al zijn zoekdoekjes aan te pas moesten komen. Terug op de Diefdijk zagen we een vacantiehuisje uit de begin jaren '40, compleet met waterpartij. Zonder schroom staken we een spoorlijn over en spraken we nog enkele loslopende kippen. Een lokale hobby is overigens noten in zakken te koop aanbieden langs de weg. Voor slecht 1 euro mag men een zak medenemen. Aangezien de HH behoefte hadden aan noch een zak noch noten was het één en ander niet aan ons besteed. Met het zicht op watermolenrad keerden onze schreden zich en aan de andere zijde van het water aanvaarden we de terugweg. Afgezien van wat tegenfietsenden en natuurcamping en wat groetmeiden was dit wel zo'n beetje wat er is gebeurd. Na een blik op kunst streken we neer in Tapperij de Zwaan, waar we hele verhalen over zouden kunnen vertellen. Maar dat doen ze zelf al. Na wat lauw Gulpener Herfstbok met toebehoren op naar huis. Ziezo.

Geen opmerkingen: